Лененото семе е еден од најбогатите извори на масни киселини кои ја разредуваат крвта и го намалуваат ризикот од формирање на тромбови.
Во народната медицина се користи како лек против воспаление на слузокожата на устата, желудникот и цревата. За проблеми со варењето треба да земата по две лажици дневно.
Употреба: Лененото семе треба да го употребувате сомелено бидејќи на тој начин можете да ги искористите неговите лековити својства. Можете да го додадете во салати, житни снегулки, мусли, колачи, леб или пецива.
Ленено семе
healthy, nutritious, fibers, omega3, fats,Лененото семе е еден од најбогатите извори на масни киселини кои ја разредуваат крвта и го намалуваат ризикот од формирање на тромбови.
Во народната медицина се користи како лек против воспаление на слузокожата на устата, желудникот и цревата. За проблеми со варењето треба да земата по две лажици дневно.
Состав:
Мелено ленено семе
Алергени:
Може да содржи траги од глутен, јаткасти плодови, соја и сусам.
| Нутритивна вредност | 100 g/г |
|---|---|
| Енергија | 2071kJ/493.3kcal |
| Масти | 39.9 g |
| од кои заситени | 3.7 g |
| Мононезаситени масни киселини | 7.5 g |
| Полинезаситени масни киселини | 28.7 g |
| Јаглехидрати | 1.6 g |
| од кои шеќери | 1.5 g |
| Влакна | 27.3 g |
| Протеини | 18.3 g |
| Сол | 0.075 g |
"РАСТИТЕЛНИ ВЛАКНА"
"ПОЛИНЕЗАСИТЕНИ МАСТИ"
"ПРОТЕИНИ"
Ленено семе
Лененото семе содржи високо ниво на протеин, растителни влакна, неколку Б витамини и минерали. Претставува одличен додаток во салата, мусли и барови нудејќи омега-3 масни киселини.
