Мелено ленено семе

healthy, nutritious, fibers, omega3, fats,

Лененото семе е еден од најбогатите извори на масни киселини кои ја разредуваат крвта и го намалуваат ризикот од формирање на тромбови.

Во народната медицина се користи како лек против воспаление на слузокожата на устата, желудникот и цревата. За проблеми со варењето треба да земата по две лажици дневно.

Кол

Share

Facebook

Лененото семе е еден од најбогатите извори на Омега 3 и Омега 6 масни киселини, како и витамини А, Ц, Е, Б2, Б3, Б12, биотин и диетални влакна.

Со постапката на мелење на лененото семе му овозможуваме на организмот максимално искористување на сите нутритивни материи природно присутни во ленот, кои позитивно влијаат на:

намалување на холестеролот – присуството на Oмега 3 и Омега 6 незаситени есенцијални масни киселини делува во намaлување на холестеролот во крвта, а со тоа штитат и од кардиоваскуларни заболувања регулирање на столицата – растителните влакна присутни во ленот овозможуваат редовна столица, надминување на проблемите со опстипација (запек) и ги намалува тегобите кои настануваат при воспалување на желудникот и цревата.

Во текот на денот се препорачуваат 1-3 супени лажици мелено ленено семе, самостојно потопени во јогурт/млеко или како додаток во оброк од мусли.

Состав:

Мелено ленено семе

Алергени:

Може да содржи траги од глутен, јаткасти плодови, соја и сусам.

 

Нутритивна вредност100 g/г
Енергија1871kJ/446kcal
Масти39.9 g
oд кои заситени3.7 g
Мононезаситени масни киселини7.5 g
Полинезаситени масни киселини28.7 g
Јаглехидрати 1.6 g
од кои шеќери1.5 g
Влакна27.3 g
Протеини 20 g
Сол0.075 g
27.3g

"РАСТИТЕЛНИ ВЛАКНА"


28.7g

"ПОЛИНЕЗАСИТЕНИ МАСТИ"


18.3g

"ПРОТЕИНИ"


Ленено семе

Лененото семе содржи високо ниво на протеин, растителни влакна, неколку Б витамини и минерали. Претставува одличен додаток во салата, мусли и барови нудејќи омега-3 масни киселини.