Лененото семе е еден од најбогатите извори на Омега 3 и Омега 6 масни киселини, како и витамини А, Ц, Е, Б2, Б3, Б12, биотин и диетални влакна.
Со постапката на мелење на лененото семе му овозможуваме на организмот максимално искористување на сите нутритивни материи природно присутни во ленот, кои позитивно влијаат на:
намалување на холестеролот – присуството на Oмега 3 и Омега 6 незаситени есенцијални масни киселини делува во намaлување на холестеролот во крвта, а со тоа штитат и од кардиоваскуларни заболувања
регулирање на столицата – растителните влакна присутни во ленот овозможуваат редовна столица, надминување на проблемите со опстипација (запек) и ги намалува тегобите кои настануваат при воспалување на желудникот и цревата.
Во текот на денот се препорачуваат 1-3 супени лажици мелено ленено семе, самостојно потопени во јогурт/млеко или како додаток во оброк од мусли.
Мелено ленено семе
healthy, nutritious, fibers, omega3, fats,Лененото семе е еден од најбогатите извори на масни киселини кои ја разредуваат крвта и го намалуваат ризикот од формирање на тромбови.
Во народната медицина се користи како лек против воспаление на слузокожата на устата, желудникот и цревата. За проблеми со варењето треба да земата по две лажици дневно.
Состав:
Мелено ленено семе
Алергени:
Може да содржи траги од глутен, јаткасти плодови, соја и сусам.
| Нутритивна вредност | 100 g/г |
|---|---|
| Енергија | 1871kJ/446kcal |
| Масти | 39.9 g |
| oд кои заситени | 3.7 g |
| Мононезаситени масни киселини | 7.5 g |
| Полинезаситени масни киселини | 28.7 g |
| Јаглехидрати | 1.6 g |
| од кои шеќери | 1.5 g |
| Влакна | 27.3 g |
| Протеини | 20 g |
| Сол | 0.075 g |
"РАСТИТЕЛНИ ВЛАКНА"
"ПОЛИНЕЗАСИТЕНИ МАСТИ"
"ПРОТЕИНИ"
Ленено семе
Лененото семе содржи високо ниво на протеин, растителни влакна, неколку Б витамини и минерали. Претставува одличен додаток во салата, мусли и барови нудејќи омега-3 масни киселини.
