Интегралното ржано брашно е здрава храна која изобилува со минерали и витамини. Направено од целото зрно и во себе ги содржи највредните хранливи состојки, витамини и минерали кои потекнуваат од лушпата на зрното, без додаток на адитиви и конзерванси.
Интегралното ржано брашно го зајакнува организмот и го подобрува нивото на железо во крвта по кратко време од консумирањето.
Се користи за подобрување на вкусот и хранливоста на печивата. При подготовка на печива се меша со пченкарно брашно во однос 1:3, а додека за каши и крем чорби се меша во однос 1:4 и се вари на тивко до згуснување на смесата.
Ржано интегрално брашно
healthy, fibers, proteins, bakery,Интегралното ржано брашно е здрава храна која изобилува со минерали и витамини. Направено од целото зрно и во себе ги содржи највредните хранливи состојки, витамини и минерали кои потекнуваат од лушпата на зрното, без додаток на адитиви и конзерванси.
Состав:
Интегрално ржано брашно
Алергени:
Може да содржи траги од јаткасти плодови, глутен, сусам и соја.
| Нутритивна вредност | 100г |
|---|---|
| Енергија | 1357КЈ/324kcal |
| Масти | 2.6 g |
| од кои заситени | 0,3 g |
| Јаглехидрати | 68.8 g |
| од кои шеќери | 1 g |
| Влакна | 22.5 g |
| Протеини | 14 g |
| Сол | 0,00 g |
| Магнезиум | 248mg(62%)* |
| Манган | 6.7mg(335%)* |
| Селен | 36mcg(51%)* |
| Калиум | 730mg(21%)* |
| Фосфор | 632mg(63%)* |
| Железо | 6,5mg(36%)* |
| Цинк | 5,6mg(37%)* |
| Витамин Б1 | 0.3mg(20%)* |
| Витамин Б2 | 0.25mg(15%)* |
| Ниацин | 4,3mg(22%)* |
| Витамин Б6 | 0.5mg(25%)* |
| Фолна киселина | 60mg(15%)* |
| Пантотенска киселина | 1,5mg(15%)* |
"ПРОТЕИНИ"
"ШЕЌЕРИ"
"РАСТИТЕЛНИ ВЛАКНА"
’Рж
Рж е житарица слична на пченицата. Содржи голема количина на растителни влакна, минерали -манган, фосфор, бакар и пантотенска киселина, сите неопходни за нормална телесна функција
