Семки од тиква, печени

Свежи семки од тиква истолчени и помешани со мед. Може да се консумираат цели или сомелени во млин за кафе или пак да ги додадете во оброк од житарки, мусли, пецива со што значително ќе ја збогатите нивната хранливост и вкус.

Кол

Share

Facebook

Содржат 43% полинезаситени масни киселини и тоа линолна (омега 6) и 14% полинезаситена линоленска киселина (омега 3), 36% мононезаситени масни киселини и 8% заситени масни киселини, 24% протеини, јагленихидрати, од минерали: цинк, калиум и железо, од витамини- Б група.

Масните киселини се неопходни за добар вид, концентрација, регулирање на нивото на холестерол во крвта, за добар имунитет и активен метаболизам. Омега 3 и омега 6 масните киселини присутни во семето од тиква исто така се неопходни при диети и постови, ја чистат кожата и го штитат срцето.

Употреба: 50гр. семки од тиква задоволуваат 1/2 од дневните потреби на аминокиселини кај возрасен човек со просечна тежина. За здрави бубрези и простата јадете 200-250 гр. свежи семки од тиква истолчени и помешани со мед. Може да се консумираат цели или сомелени во млин за кафе или пак да ги додадете во оброк од житарки, мусли, пецива со што значително ќе ја збогатите нивната хранливост и вкус.

Состав:

Семки од тиква

Нутритивна вредност100g
Енергија2308,2КЈ/556,5kcal
Протеини13,9 g
Јаглехидрати8,7 g
од кои шеќери14,3 g
Влакна20,9 g
Масти13,9 g
од кои заситени1 g
Сол3.9 g
13.9g

"ПРОТЕИНИ"


20.9g

"РАСТИТЕЛНИ ВЛАКНА"


11.9g

"НЕЗАСИТЕНИ МАСТИ"


Семки од тиква

Семките од тиква се идеален додаток на секој оброк, посебно се богати до цинк и манган, кои одржуваат оптимално здравје, помагаат во заздравување на рани и подобруваат когнитивни функции